Nieuws

Het regent meters bier

Eerst had ik een hekel aan de regen, nu denk ik: bier!

“Wat is er nou leuker dan bier? Iedereen haat regen, maar iedereen houdt van bier. Ik hoop dat mensen door het drinken van dit biertje zelf ook gaan nadenken over hoe we de stad regenbestendig kunnen maken en wat je met regenwater kunt doen. Zelf zijn we ook al bezig met nieuwe ideeën, zoals brood, waterijsjes of soep.”

Het regenwaterbier is inmiddels geprofessionaliseerd. Hoebe klopte met zijn idee aan bij brouwerij De Prael in Amsterdam en daar is het biertje Hemelswater uit voortgekomen. Dat wilden we met eigen ogen zien (en proeven):

Presentatie1
Dit biertje is gemaakt van regenwater

Maar smaakt het goed? “Dat was de grote vraag”, zegt Hoebe. “Inmiddels weten we dat. Regen is een schoon en gezond product. Er zitten geen mineralen of kalk in, daardoor wordt het een veel zachter biertje.”

“Wat ik interessant vind, is dat we in de stad zo’n afstand hebben tot de natuur om ons heen”, zegt Hoebe. “Door dit soort dingen kunnen we weer naar regen kijken als iets dat ons leven kan verrijken. De mensen met wie we dit bespraken, dachten eerst: leuk grapje, ludiek. Maar nu merken we om ons heen dat er veel enthousiasme is.”

Dat regenwater wordt onder meer opgevangen bij het Volkshotel in Amsterdam. “We vonden het een mooi initiatief en werken er graag aan mee”, zegt José Dol van het Volkshotel. “Bovendien zitten we aan de Wibautstraat en dat moet de groenste straat van Amsterdam worden. Dus het was een goede match.”

Het regenwater vangen we op via onze groene daken.

“We hebben op ons gebouw groene daken waar we het water opvangen. Door de beplanting stroomt het water geleidelijk aan door de regenpijpen naar beneden. Dat vangen we op de parkeerplaats op in een grote bak van 1000 liter. Als die vol zit, brengen we ‘m naar de brouwerij.”

Ook bij De Prael zijn ze enthousiast over het concept. “De filosofie erachter sprak me aan”, zegt bierbrouwer Thomas Gesink. “Ik vond het vernieuwend en dat zijn wij ook, daarom zijn we erin meegegaan. Los van een brouwerij zijn we namelijk ook een sociale onderneming met arbeidsplaatsen voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. We proberen de maatschappij ook een beetje beter te maken, dus dat klikte wel.”

Het feit dat je nadenkt over het product dat je gebruikt, maakt het lekkerder.

En het bier? “Los van dat het goed smaakt, heb je een extra beleving bij het nemen van een slok”, zegt Geesink. “Het feit dat je nadenkt over het product dat je gebruikt. Dat maakt het lekkerder om te drinken, vind ik. Ook al is het mentaal.”

 “De oplossing van te veel regenwater zit in de stad zelf”, zegt Daniel Goedbloed van Amsterdam Rainproof. “Dus de inrichting van de stad, de daken, tuinen en straten, om die regenbestendig te maken. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe je van het regenwater een goed product kunt maken. Regenwater biedt ondernemers kansen. Die pakken ze nog te weinig, maar er zijn wel steeds meer ondernemers die mogelijkheden zien.”

Bron: NOS.nl

Gepubliceerd op 16 juli 2016 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *