Nieuws

Groene daken in de strijd tegen Haagse meeuwen

meeuwenoverlast

Ook tegen Amsterdamse, Rotterdamse en Haarlemse meeuwen werkt zo’n groendak net zo goed.

Ondergrondse containers, extra sterke vuilniszakken en nu ook extra subsidie op groene daken. Alles gooit de gemeente Den Haag in de strijd om overlast van meeuwen in de stad te bestrijden. Ja, ook groene daken helpen daarbij.

Zij beperken de ‘nestgelegenheid’, zoals het stadsbestuur het noemt, voor meeuwen, die van al dat groen kennelijk niet zijn gediend. Veel liever broeden meeuwen op grinddaken, die volgens een recent schrijven ‘sterk lijken op de natuurlijke habitat van de meeuw’.

Voor de vergroening in Den Haag is een budget beschikbaar van totaal 600.000 euro. Per vierkante meter aangelegd groen dak wordt 25 euro subsidie beschikbaar gesteld, tot een maximum van 50 procent van de aanlegkosten. Bewoners ontvangen tot maximaal 10.000 euro per aanvraag. Bewoners – kopers en ook huurders – kunnen een subsidieaanvraag indienen.

Elk voorjaar is het voor velen van u weer de vraag, hoelang het zal duren tot uw nachtrust verstoort wordt door krijsende meeuwen. Helaas is het niet heel eenvoudig om dit probleem aan te pakken. Toch zijn er wel wat mogelijkheden, en samenwerken met uw buren levert meer kans op succes!

Wat u zelf kunt doen tegen meeuwenoverlast

Effectieve nestwerende maatregelen die u kunt nemen:
Plaatsen van pinnen en prikkers. Op een plaats waar een pin of prikker staat, kan een meeuw geen nest bouwen. Heeft u potentiële nestplekken op uw dak, dan kunt u daar ijzeren pinnen of zogenaamde ‘duivenprikkers’ plaatsen.
Draden spannen. Heeft u een plat dak, dan is het spannen van metalen draden de beste oplossing. Span de draden parallel aan elkaar over de hele lengte van het dak. Tussen elk draad laat u ongeveer 25 centi meter tussenruimte. Ook voor dakranden en nokken van schuine daken zijn draden een goede maatregel.
Netten plaatsen. U kunt ervoor kiezen netten te spannen in plaats van draden. Het plaatsen ervan is vaak gemakkelijker. Een net met een maaswijdte van ± 75 millimeter is het meest geschikt voor het weren van meeuwen. Als netten vanaf de straat te zien zijn, is dat meestal geen fraai gezicht. Ze kunnen het karakter van het gebouw aantasten. Een net in de kleur van het dak kan uitkomst bieden. Netten hebben ook nadelen: vogels kunnen erin verstrikt raken.

Houd afval van straat. Bied afval op de juiste manier aan en leg geen vuilniszakken op straat.
Spreek uw buren erop aan wanneer zij hun afval verkeerd aanbieden.
Meld de meeuwennesten. Met uw melding krijgt de gemeente beter in kaart waar de concentratiegebieden van meeuwen zijn.
Geef meeuwen geen eten. Meeuwen hebben het extra voer niet nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen.
U mag geen vogels voeren in de Haarlemse binnenstad en bij de woonschepenligplaats aan de Spaarndamseweg. U riskeert dan een boete.
Schakel specialisten in als u met professionele middelen meeuwenoverlast wilt voorkomen. Zoek hiervoor op internet naar ‘meeuwenoverlast’ of ‘meeuwenwering’. De kosten voor deze maatregelen worden niet vergoed door de gemeente.

Omdat meeuwen beschermd zijn, is het verboden om de eieren van meeuwen te rapen, ze uit het nest te nemen, te beschadigen of te vernielen. U mag ook geen meeuwennesten verwijderen of de meeuwen met opzet verontrusten.

Gepubliceerd op 23 april 2017 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *