Nieuws

Groendak aan Zee | Kustwerk Katwijk

Zie YouTube. klik hier

Het project Kustwerk Katwijk is officieel opgeleverd. De kust bij de Zuid-Hollandse badplaats is versterkt met een nieuwe dijk tussen de duinen. Tevens is de parkeerdruk in Katwijk verlicht met een nieuwe parkeergarage tussen de dijk en de boulevard.

De ‘dijk-in-duin’-oplossing is een maatregel om Katwijk te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. De bestaande waterkering voldeed niet aan de wettelijke veiligheidsnormen, waarna voor het concept met de dijk, parkeergarage en herinrichting van de duinen werd gekozen. De techniek van de onderlagen voor de duinen en duinbeplanting werd geadviseerd, geleverd en aangelegd door Groendak bv.

De met stenen versterkte dijk is verstopt onder een natuurlijk ogend duinlandschap, naar ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten. De bestaande en deels vernieuwde duinenrij is verbreed, waardoor die laag kon blijven en de relatie tussen het dorp en de zee minder wordt verstoord. Zie ook: Groendak aan Zee 

Dankzij deze ingreep was het eveneens mogelijk om de parkeeroverlast door het toerisme in Katwijk te verminderen, in de vorm van een nieuwe ondergrondse parkeergarage. De garage, die is ontworpen door RoyalHaskoningDHV, ligt eveneens onder het duinlandschap. De in- en uitritten plus de andere entrees zijn op ‘natuurlijke’ wijze opgenomen in het landschap.

De langgerekte (vijfhonderd meter lange) parkeergarage telt 663 plekken. 

Bron: Architectenweb.nl

Gepubliceerd op 25 februari 2015 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *