Nieuws

Groen laboratorium op dak Herderschêeschool Utrecht.

Het nieuwe dak van de Herderschêeschool in Utrecht-Zuilen is landelijk één van de eerste ‘groene’ laboratoria in de buitenlucht. Het is geopend door leerlingen van de school en wethouder duurzaamheid Mirjam de Rijk. De gemeente en provincie gebruiken het dak om verschillende soorten duurzame dakbedekking te onderzoeken. De komende drie jaar meten zij de temperatuur en de hoeveelheid water die het dak kan vasthouden. Doel is de effectiviteit van duurzame daken te bepalen. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.

Het 600 m² grote oude dak van de Herderschêeschool was aan vervanging toe. Mede daarom is het geschikt als demonstratie- en onderzoekslocatie. De gemeente legde zeven vegetatiedaken aan (twee van Groendak) en twee daken met olivijn, een CO2-bindend mineraal. Een tiende deel wordt als normaal dak aangelegd en gebruikt als referentie. Voor de vegetatiedaken is mos, sedum, gras en een combinatie ervan gebruikt. Ook wordt geëxperimenteerd met dakdelen die als isolatiedak of waterdak zijn aangelegd. Deze technieken zijn allemaal eenvoudig toepasbaar en enkele kunnen door een particulier zelf aangelegd worden. Bijvoorbeeld het “doe-het-zelf-dak” van Groendak.

Tot mei 2014 wordt op alle delen continue de binnen- en buitentemperatuur, het bodemvochtgehalte en het waterbergend vermogen van het groene dak gemeten. Verder staan op het dak een weerstation en sensoren voor waterdruk en bodemvocht. Door de grootte van het dak, de duur van het onderzoek en de diversiteit van de dakbedekkingen zijn de uitkomsten landelijk interessant. Met de meetresultaten kunnen provincie en gemeente een bijdrage leveren aan soortgelijke, toekomstige projecten in Nederland en daarbuiten. Ook kunnen zij beter particulieren en bedrijven adviseren die een duurzaam dak willen aanleggen.

Doel is de effectiviteit van duurzame daken te onderzoeken. Het is een gezamenlijk project van de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht en de school.

Een groen dak kan op veel verschillende manieren bijdragen aan een beter leefklimaat in de stad. Dat houdt in: minder belasting van het rioolstelsel, een prettiger binnentemperatuur in warme en koude perioden, minder co2-uitstoot en een lager energieverbruik.

Bron: RPL lokale omroep Woerden; Groene Ruimte.nl; Gemeente Utrecht; Groendak.info.

Gepubliceerd op 24 juni 2011 in Nieuws

2 reacties op “Groen laboratorium op dak Herderschêeschool Utrecht.”

 1. Peter schreef:

  Uitstekend initiatief. Wat zijn nu de resultaten tot dusver? Gezien het al mei 2014 geweest is.

  • Grad schreef:

   Tot nu toe (augustus 2014) zijn de resultaten nog onvoldoende geevalueerd. De eerste driekwart jaar is op een verkeerde wijze of geheel niet gemeten door een verkeerde opstelling c.q. werking van de apparatuur. Voorlopig worden de metingen voortgezet om een relevante tijdsperiode te verkrijgen.
   Opstelling en werking van apparatuur wordt nu regelmatig gecheckt. Verschillen tussen daken zijn goed waarneembaar dus men verwacht nuttige resultaten te verkrijgen over de verschillende daken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *