Nieuws

een ‘groene oase’ maken van de stad

groene oaseEINDHOVEN – Als het aan  GroenLinks in de gemeenteraad ligt, is Eindhoven over een paar jaar een groene oase waarin weelderige daktuinen en zonnepanelen elkaar afwisselen en waarin volop sprake is van stadslandbouw met moes- en groentetuintjes.

Dat blijkt uit het initiatiefvoorstel dat GroenLinks bij de Eindhovense gemeenteraad heeft ingediend, en dat dinsdag besproken wordt in de raadscommissie economie en mobiliteit.

Klimaatneutraal

Zonnepanelen en zonneboilers, stadslandbouw en het opvangen van regenwater zijn volgens de partij allemaal middelen om te bereiken dat Eindhoven in 2045 ‘klimaatneutraal’ is. Maar de belangrijkste bijdrage daaraan kan geleverd worden door groene daken: in enkele landen en steden is het bij de bouw van commerciële gebouwen nu al verplicht ook daktuinen aan te leggen. In oktober kondigde de collegepartij al aan dat het met dit voorstel zou komen, en dat het plan verder gaat dan alleen een onderzoek naar het plaatsen van zonnepanelen. GroenLinks maakte toen ook meteen al duidelijk dat het de bedoeling is dat de stad volop betrokken wordt bij de uitwerking van het voorstel.

Collectief

Fractielid Rik Thijs verklaarde toen ook uitdrukkelijk dat de politiek niet nu al de stadsbewoners voor de voeten moeten lopen, maar dat zij vooral ook zelf met plannen en ideeën moeten komen. Dat moet gebeuren in een collectief samenwerkingsverband. Dat zou aan de slag kunnen na een eerste, oriënterende en inventariserende fase.

Bron: Eindhovens Dagblad

Gepubliceerd op 6 januari 2016 in Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *