Nieuws

Een groendak, waarom?

Planten op je dak. Dat lijkt in eerste instantie een beetje maf, maar het is heel trendy. Steeds meer mensen nemen een groendak. Waarom? Groen is niet alleen mooi, maar ook goed voor het milieu. Het neemt geluid op van boven het dak en het isoleert ook goed. In de winter hoef je minder te stoken, omdat het warmer blijft. En in de zomer blijft het lekker koel, omdat de zon niet direct op het dak schijnt.

Groen is natuurlijk ook gezond, doordat er meer koolstofdioxide in de lucht zit die wij inademen. Water word opgenomen door de planten en die voeren het op een natuurlijke manier weer af om zo onder andere lekkage te voorkomen. Die planten op je dak zorgen er ook voor dat het dak een verhoogde levensduur heeft. Het dak gaat wel tot drie keer langer mee. Hoe dat kan? Omdat het groen op het dak ligt, komt het water en de zon er veel minder doorheen en dus minder in aanraking met het dak. Zo word ook voorkomen dat er een grote temperatuurschommeling ontstaat op en binnen het dak.

Veel werk eraan? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Maar daar hebben we een simpel antwoord voor: Nee. Je hoeft alleen een of twee keer per jaar het dak op om het onkruid of mos te bestrijden als dat eventueel aanwezig is en het sedum, planten, gras of kruiden voeding te geven. Daar hebben wij ook producten voor in onze webshop.

Een groendak ziet er natuurlijk heel mooi uit. Je kan kiezen voor een intensieve of een extensieve uitstraling. Bij het intensieve groendak kies je er voor om het dak als een tuin te beschouwen. Een tuin waar je af en toe komt om planten en bloemen te verzorgen of om zelf even uit te rusten na een lange dag. Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd. Een extensief groendak laat je eigenlijk gewoon zijn gang gaan. Daar kom je zelf eigenlijk niet. Het groen gaat zijn eigen weg en je hebt heel weinig onderhoud.

Waar kan je een groendak eigenlijk op toe passen? Eigenlijk op vrijwel alles. Bijvoorbeeld een schuurtje, blokhut of tuinhuisje. Zelfs op een luifeltje zou je een groendak kunnen toepassen, maar net zo goed op een flatgebouw.

Gepubliceerd op 25 september 2011 in Nieuws

Eén reactie op “Een groendak, waarom?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *