Nieuws

Bedrijven krijgen subsidie voor aanleg groendaken

De gemeente Nijmegen gaat nu ook aan woningcorporaties en bedrijven advies geven en subsidie verlenen bij het aanleggen van groendaken. Deze maatregel past in het streven van de gemeente om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten die worden gemaakt om een groendak aan te leggen. Groendaken helpen bij het vasthouden van regenwater, zorgen voor verkoeling en isolatie van gebouwen. Ook hebben zij in tegenstelling tot conventionele daken een verkoelend effect op de omgeving, zorgen voor CO²-opvang en vangen fijnstof af.De kosten blijken vaak een drempel om een groendak aan te leggen. Onderzoek heeft aangetoond dat eigenaren met een bijdrage in de kosten eerder groendaken aanleggen. Daarom stelt de gemeente Nijmegen de bestaande subsidieregeling voor particulieren nu ook open voor woningcorporaties en bedrijven. De subsidie bedraagt 50 procent van de kosten tot een maximum van 25 euro per vierkante meter aangelegd groendak. De aanleg van een groendak op een bestaand dak vergt soms ook technisch de nodige aanpassingen vanwege het extra gewicht. De gemeente raadt daarom aan altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de draagkracht van het bestaande dak. Daar staat tegenover dat een groendak twee tot drie keer zo lang mee gaat en vanwege de hogere isolatiewaarde ook flinke besparingen kan opleveren op kosten voor koelsystemen. Ook zal het de waarde van de panden vermeerderen.

De subsidieregeling wordt in opdracht van de gemeente verzorgd door het Waterservicepunt. Meer informatie over de regeling en de exacte voorwaarden is te vinden op waterbewust.nl en op nijmegen.nl/digitalebalie.
Bron: Nijmegen leeft / foto Groendak.

Gepubliceerd op 12 december 2011 in Nieuws

Eén reactie op “Bedrijven krijgen subsidie voor aanleg groendaken”

  1. […] steden hanteren subsidieregelingen voor de aanleg van groene daken, zo ook Den Haag. Den Haag houdt als subsidie voor groendaken vijfentwintig euro per vierkante meter[…]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *